top of page

2019 - 2020

Vakantietuin in Tholen (NL)

01

Het perceel maakt deel uit van een vakantiepark, naast een natuurgebied aan de Oosterschelde. De tuin van deze vakantiewoning moest aan een aantal voorwaarden voldoen. Op elke vraag werd een ecologisch antwoord gezocht.

-   Tuinonderhoud tot een minimum beperken:

De zoom bestaat uit verschillende inheemse heestersoorten, die als windbreker en buffer optreden tussen de tuin en het publieke gebied. Door ze niet als strakke haag te snoeien, maar wat vrijer hun gang te laten gaan krijgen de bessen en bloesems meer kans en wordt het werk ook tot een minimum herleid. De helling werd aangeplant met helmgras. Dit gras met zijn ondergrondse rizomen is een goed wapen tegen bodemerosie en houdt de aarde op zijn plaats, ook wanneer het hevig regent, en vraagt amper onderhoud.

Als solitair werd een meerstammige lijsterbes aangeplant die niet enkel voor de mens, maar ook voor vogels en insecten zeer waardevol is. Een gemiddelde lijsterbes huisvest al gauw 300 inheemse insectensoorten. Hij bewijst hiermee zijn meerwaarde voor de biodiversiteit en hij wordt niet te groot zodat hij nooit hoeft te worden gesnoeid.

-   Kinderbeveiliging aan het water voorzien:

Omdat deze plek van oudsher een broedplaats is voor ganzen werd de kinderbeveiliging niet aan de perceelsgrens, maar direct achter het tallud geplaatst. Het achterste stukje gazon wordt in het broedseizoen dus met de ganzen gedeeld. Deze insteek heeft echter ook een voordeel voor de mens: de omheining is nog amper zichtbaar vanuit het huisje én aan de kade is het contact met het water maximaal en onverstoord. Dit is wat ik noem een 'win-win'.

-   Tuin maximaal benutten als zit-lig- en speelplek:

Door de scherpe wind die dagelijks uit een veranderende windrichting scheen te komen waren we genoodzaakt zitplekken te voorzien langs de vier zijden van de woning. Door niet alle zitplekken als verhard terras aan te leggen, maar ook het gazon bewust als ‘plek’ te beschouwen kon de verharding tot een minimum worden herleid. Het schelpenzand-kleimengsel op de paden en formele terrassen is streekeigen en volledig waterdoorlatend én vrij goedkoop.

-   Goede binnen-buiten relatie:

De woning werd door de klant ‘op plan’ gekocht. Vanuit mijn ervaring als interieurontwerper stelde ik een aantal wijzigingen aan de architectuur voor die de bezonning en het uitzicht vanuit de woning zouden optimaliseren én de privacy zouden verhogen. Zo werd het huisje op mijn aanraden in spiegelbeeld gebouwd en werden binnenin nog een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd. Deze ingrepen hadden amper impact op de kostprijs van de bouw, maar verhoogden de leefkwaliteit wel enorm.

projectbeschijving Tholen
foto's na tekst tholen
bottom of page