top of page
vervolgproject na tholen

2017 - 2018

Leeftuin in Hoevenen

02

Het perceel van 180 m² grenst aan de leefruimte en is zuidoost georiënteerd. In deze leeftuin waren reeds een zwembad, een hot-tub en een terras voorzien die behouden moesten blijven. Op elke vraag van de klant werd een ecologisch antwoord gezocht.

-     Goede binnen-buitenrelatie bewaken:

Het viel me bij een eerste bezoek sterk op dat er weinig contact was met de tuin vanaf de leefruimte. Ik adviseerde de klant daarom om grotere raampartijen in de achter- en zijgevel te voorzien. Aan het keukenontwerp dat op dat moment in bestelling was bij de keukenfirma bracht ik nog enkele wijzigingen aan zodat de klant tijdens het koken meer zou kunnen genieten van de tuin. Eén oorspronkelijk raam was nog in goede staat en werd gerecupereerd in het huiskantoortje zodat ook daar contact met de tuin ontstond. Het bestaande terras werd herleid tot zijn correcte oppervlakte waardoor er ruimte vrij kwam voor beplanting vlakbij de ramen.

-     Veel visuele afwisseling door de seizoenen heen:

De tuin moest er elke maand van het jaar anders uitzien. De beplantingsschema’s werden opgesteld in functie van die wens. Vroeg in het voorjaar start het feest met bloembollen, waarna de vaste planten het geleidelijk aan overnemen. Deze werden specifiek gekozen om hun structurele kwaliteiten waardoor ze een aanzienlijke hoogte bereiken en hun silhouetten de ganse winterperiode fier overeind blijven staan. De zaden aan hun stevige stengels worden door de koolmezen en vinken op acrobatische wijze weggepikt terwijl insecten onderdak vinden in de holle stengels en tussen de verdorde bladeren. De grashalmen voegen levendigheid toe omdat ze wiegen bij het minste zuchtje wind. Na de winter wordt alles met de heggenschaar of bosmaaier tot net boven de grond afgemaaid en begint de ganse cyclus opnieuw.

-     Bijen, vlinders en vogels aantrekken

Drie strategisch geplaatste appelbomen geven bloesems en vruchten en bieden onderdak aan tientallen inheemse insecten. Ze werden uit een oude, verwaarloosde boomgaard gered en door de kweker vakkundig gesnoeid zodat ze een nieuw leven konden beginnen zonder hun grillige karakter te verliezen. Hun bloesems zijn een meerwaarde voor de bij. De appels zijn er in de eerste plaats voor de klant, maar ook vogels, wespen en andere insecten doen er hun voordeel mee. De hagen bieden onderdak aan de heggemus en andere vogels en zorgen voor een aantrekkelijk microklimaat voor vlinders. Verder werd elke vaste plant geselecteerd op de aanwezigheid van nectar en stuifmeel.

-     Overzichtelijk te onderhouden.

De klant vond het niet erg om af en toe in de tuin te werken, maar het mocht geen wekelijkse verplichting worden. Het ontwerp werd hieraan aangepast. De grootste wiedbeurt moet plaatsvinden in februari, na het kortmaaien van de ruigte. Indien op dat moment ongewenste kruiden zorgvuldig worden geschoffeld of uitgetrokken blijft het onderhoud gedurende de rest van het jaar zeer beperkt. In de zomer worden de hagen gesnoeid. Verder is het vooral genieten.

projectbeschrijving hoevenen
hoevenen foto's
bottom of page