top of page

De zes pijlers van een natuurlijke tuin

Mens én Dier!

01

Wist je dat in een handvol aarde meer organismen voorkomen dan er mensen op de aarde zijn? Terwijl jij dus een boekje leest op je terras in het eerste lentezonnetje of met de hond speelt in het gazon zijn duizenden wezentjes en organismen quasi onzichtbaar aan het werk om die mooie tuin in stand te houden. En dan heb ik het niet over de kat. Hommels, bijen, wantsen, pissebedden en vlinders, ja, zelfs schimmels en bacteriën. Allemaal maken ze deel uit van ons ecosysteem. Als ontwerper streef ik naar biodiversiteit in jouw tuin, maar daarbij verlies ik jou niet uit het oog. Hoe wil jij je tuin graag beleven? Wat zijn jouw verwachtingen? In een eerste vrijblijvende ontmoeting gaan we hierover in gesprek. Nadien werk ik, als jij dat wenst, een voorstel uit waarin jouw wensen en dromen in harmonie zijn met de rest van de leefgemeenschap die je omringt.

Niet enkel het voederhuisje is een diervriendelijke toevoeging. De oude knoestige appelboom, die door de boomkwekerij gered werd uit een verwaarloosde boomgaard, biedt onderdak aan ontelbare insecten. Zij vinden een schuilplaats in de barsten van de schors, terwijl jij van de bloesems, en later van de appels kan genieten.                                                                                 

Bessen, kruiden en groenten zijn een grote meerwaarde voor mens en dier. Je kan ze voorzien in een aparte zone, maar evengoed kan je deze planten gewoon tussen de andere integreren. Of ik zorg er gewoon voor dat alles eetbaar is, dat kan ook. Jij beslist! En maak je vooral geen zorgen: een moestuin levert ook oogst wanneer je er niet elke dag in wroet. We gaan tenslotte voor biodiversiteit. Wat jij nonchalant laat hangen komen de merels en de mezen op acrobatische wijze wegkapen, kijkplezier verzekerd. Wist je trouwens dat  elke plant die je op deze foto ziet eetbaar is?                         

bottom of page