top of page

De zes pijlers van een natuurlijke tuin

Afval is Grondstof!

05

 In een ecologische tuin is het streefdoel dat 'afval' het terrein niet verlaat. Grondverzet wordt gemeden, wat betekent dat je het grondoverschot niet naar de stortplaats brengt, maar verwerkt in het tuinontwerp. De micro niveauverschillen die daardoor ontstaan leveren voor kleine organismen een enorme meerwaarde op, en indien ze goed in het ontwerp geïntegreerd zijn verhoogt ook jouw tuinbeleving. Snoeiafval en plantenresten kunnen herbestemming in de tuin vinden. Mijn taak als ontwerper is ervoor te zorgen dat die ingrepen niet enkel een meerwaarde kunnen betekenen voor fauna en flora maar ook voor jou. Zelfs voor bouwafval bestaan andere alternatieven dan het containerpark. Wist je dat sommige planten uitstekend gedijen op betonresten en steenpuin?

De afgevallen appels en bladeren worden in de boomspiegel verzameld, binnen een speciaal daarvoor ontworpen opstaande rand. Dit houdt de tuin 'netjes' voor ons menselijk oog, terwijl de boom voeding terugkrijgt van de appels die hij voortijdig  liet vallen. De insecten en vogels zijn trouwens ook niet ongelukkig over deze 'opgeruimde'slordigheid. En zo maak ik de kringloop rond.                                           

Hier gingen we op verzoek van de klant creatief met bouwafval aan de slag en bedacht ik samen met hem en zijn kleindochter een insectenhotel, minstens drie sterren waard ;-)                                               

Een schelpenpad is waterdoorlatend en past natuurlijk uitstekend bij een tuin in de buurt van de duinen, in de stad zou een pad uit steenpuin mogelijks beter tot zijn recht komen.                                                                                                                   

bottom of page